Inspiratiereis door Oost Groningen
Inspiratiereis door Oost Groningen

Inspiratiereis door Oost Groningen

Dit is de tweede keer dat we in klein gezelschap op rondreis gingen langs mogelijke woonprojecten om te laten zien wat we bij DioDOG en de Makreel bedoelen en voor ogen hebben. De eerste reis was in mei en ging rondom en in de stad Groningen. Deze keer was Oost Groningen aan de beurt met als heerlijk en superleuk intermezzo de ontvangst bij onze madre Erika in gezelschap van de verrassende Alain. Het goot van de regen maar dat mocht onze pret beslist niet drukken. De reizigers waren wederom eensluidend in hun oordeel: Geslaagde dag en supergezellig!

Tussen Thesinge en Ten Boer

Als eerste kwamen we in Tackenborg, een grote boerderij tussen Thesinge en Ten Boer waar de aardbevingsschade fors heeft huis gehouden. De eigenaar moet wel echt verliefd zijn op deze plek. Hij woont er al 20 jaar en zijn ambities kennen een lange termijn. De paardjes lopen los rond door stallen en het buiten. De spanten in de schuur zijn vernieuwd en dat is een hemels gezicht. In de opkamer ligt zand en de marmeren schoorsteenmantel steekt er mooi bij af. Onze architectonische vormgever en buschauffeur Annemarie Lanting zag meteen potentie: Een mooie Zen-ruimte waar je mandela’s in kunt tekenen met je vinger(s). Wouter vindt dat de eigenaar nadat het project klaar is, zou moeten vertrekken om vrije ruimte te maken voor de volgende bewoners voor een kloosteridee.

Tiny Huisjes

De reis ging door naar de tiny huisjes in Ten Boer, waar onze reiziger Frieda uit haar dak ging. Haar dag was meteen al goed door dit project te zien haha. Op het terrein zagen we veel creativiteit en een varieteit aan woonmogelijkheden van Yurt tot tuinhuis etc.

Vervolgens gingen we naar Borgercompagnie 149 waar Wouter ons leerde hoe we dit op zijn Gronings konden uitspreken. Wat een grond er ‘om tou ‘ en wat kun je er veel mee! Omdat de eigenaren Be en Riny een kunstenaarsduo vormen, ligt het voor de hand om een klooster van muzikanten en kunstenaars te initieeren. Dit betekent dat er meerdere panden in de buurt betrokken kunnen worden, zo ook een boerderij waar al een jazzpodium is.

Onder architectuur

Ruimtelijk
Gunnar Daan sorteerde dit ontwerp als een van zijn favorieten

In Finsterwolde werden we ontvangen door de verkopende makelaar van een heel bijzonder pand dat onder architectuur werd gebouwd in 1982. Boer Waalkens had daar z’n boerderij en galerie en nadat dat was afgebrand heeft hij met architect Gunnar Daan dit gebouw gerealiseerd, dat een gespiegelde kubusvorm op de kop lijkt te zijn, waarbij de ene helft een galerie vormt en de andere het woonhuis. Opnieuw veel grond er om heen, grenzend aan een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Er bestaat de mogelijkheid om van het tuinhuis een gastenverblijf te maken, maar misschien heb jij een ander plan? Heerlijk alles bekijken en fantaseren over wat er kan. Er was veel onderhoud te doen en het huis werd per verdieping warmer, dus daar wist iemand een ventilatiesysteem op te bedenken. Samen met Anke koos ik 20 kunstkaarten uit en we legden het benodigde geld achter. Een verrassing voor de kunstenares later.

Kunstgalerie Erika Stulp

We besloten onze trip met een overheerlijke lunch In Oude Schans in de schitterende galerie annex woonhuis van Erika Stulp, die ons trakteerde op een zinnenprikkelende tafel waar haar grote hulp Alain uit Bellingwolde zich voor had ingezet. Hij wist overtuigend te vertellen hoe mooi Westerwolde is en hoe aantrekkelijk om er te wonen. De volgende keer gaan we met een grote bus en gaat Alain vertellen over de kunstgeschiedenis van de streek. Gelukkig waren degenen die erbij waren!

Stijn Schotanus

24 juni 2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *